Havervlokken behoren tot de gezondste ontbijtproducten ter wereld. Waarom is haver zo gezond?

Ze verlaagt het cholesterol, verkleint het risico op hart- en vaatziekten, zorgt voor een optimale stofwisseling en darmwerking, is een optimale voedingsbodem voor de lichaamseigen darmbacteriƫn, het is krachtvoedsel, zorgt een lange periode voor energie, bevat belangrijke vitaminen en mineralen zoals saponine (bindt cholesterol), silicium, magnesium, ijzer, vitamine B1, B2, B6, B12, E en K en beschermt tegen bepaalde vormen van kanker zoals darmkanker, longkanker en borstkanker.

Een ontbijt van havervlokken in combinatie met geitenmelk, -yoghurt of -kwark (zie het artikel vooruit met de geit) is super health food en geeft een uw lichaam een energie boost voor de hele dag.

Haverpap

500 ml geitenmelk
80 gram havervlokken (of havermout als u snel klaar wilt zijn)
Snufje zout
Biologische honing
Kaneel

Breng de geitenmelk met een snufje zout aan de kook, voeg de havervlokken toe, laat het langzaam doorkoken tot het dikker begint te worden, zet de pan dan op een plaatje en laat alles zachtjes doorpruttelen tot papdikte. Schep de pap in een papschaaltje en voeg naar behoefte honing toe en een vleugje kaneel.

U heeft nu een overheerlijke zachte haverpap die voor uren kracht, energie en een verzadigd, voldaan gevoel geeft. Eet smakelijk!

Havermuesli

500 ml geitenyoghurt of kwark
50 gram havervlokken
3 eetlepels goji bessen
3 eetlepels rozijnen of abrikozen
2 eetlepels noten (walnoten, hazelnoten, notenmix)
1 appel of ander fruit
Biologische honing

Roer voor u gaat slapen de havervlokken, goji bessen, rozijnen of abrikozen door de geitenyoghurt of kwark en laat het de hele nacht in de koelkast staan. Voeg de volgende ochtend de noten en de geschilde en in stukjes gesneden appel of ander fruit toe, naar behoefte wat honing en uw ontbijt is klaar.

Door: Louise Prins, Bio-energetic and Naturopathic Specialist, Orthomolecular Diƫtist, Health Food Specialist.